Veel gestelde vragen


Gaat de renovatie door? 


Ja. Meer dan 70% van u is akkoord met het verbeteren van de leefkwaliteit van uw woning. Daarmee voldoet ZVH aan het wettelijke aantal bewoners dat het eens moet zijn met de aanpak en kan er worden gestart.

Wat houdt de aanpak in? 


De voorgevel van uw woning wordt aangehecht op de fundering. De woning wordt geïsoleerd in de buitenmuren, bergruimte en met een vernieuwd dak. De woningen krijgen nieuwe dakkapellen en - goten en al het buitenschilderwerk wordt gedaan. Voor de luchtverversing wordt een mechanische ventilatie aangebracht in de woning. Na deze ingreep zijn de woningen verbetert tot energielabel A. De woningen kunnen dan weer jaren mee. 

Wanneer gaat de aanpak van start? 


Zowel ZVH als bouwbedrijf Ooijevaar gaan uit van starten in november 2018. Uiterlijk twee weken voordat we met uw woning starten, krijgt u bericht van bouwbedrijf Ooijevaar. U ontvangt dan ook de dagkalender voor uw woning. 

Kan ik in een logeerwoning? 


Er zijn twee logeerwoningen beschikbaar voor de bewoners van de Plantsoenen. Deze zijn bestemd voor mensen die niet in staat zijn om thuis te blijven tijdens de aanpak. Denk aan ziekte, ouderdom of juist een heel jong gezin. De bewonersbegeleider van ZVH kan u informeren of u in aanmerking komt voor een logeerwoning. Houdt u er rekening mee dat u een doktersverklaring nodig heeft. 

Hulp tijdens de aanpak, graag. Maar liever niet van mijn buren! Kan dat? 


Ja, dat kan. ZVH heeft een samenwerkingsverband met ervaren vrijwilligers van Stichting Present. Zij kunnen u helpen met het inpakken en verzetten van spullen in uw woning / op zolder. U kunt de bewonersbegeleider van ZVH vragen naar de mogelijkheden voor u. 

Heb ik nieuwe gordijnen nodig?


Beneden heeft u geen nieuwe gordijnen nodig. Boven komen draai-/kiepramen. Mogelijk moet u hier uw bestaande (rol-)gordijnen anders terughangen. Mogelijk moet u raamhorren vervangen. De onkostenvergoeding voorziet hierin. 

Moet ik de kozijnen en koof in de keuken zelf afschilderen? 


Zowel de koof van de mechanische ventilatie (MV) als de vernieuwde kozijnen worden gegrond opgeleverd.

Wij hebben geen last van warmte, we hebben last van tocht! Wat doet ZVH daaraan? 


Beleving van tocht (een koude stroom lucht in de woning) en isolatie hebben met elkaar te maken. De verwarming verwarmt lucht, warme lucht stijgt op en trek door het huis ('tocht') circuleert zo de warmte. In een huis niet geïsoleerd? Dan koelt verwarmde lucht (veel) sneller af. Bijvoorbeeld door koud enkel glas of door kou-doorlatende muren. In een geïsoleerd huis moet wel geventileerd worden. Dit zorgt voor een beetje trek. Omdat de verwarmde lucht echter niet zo snel meer afkoelt, wordt het veel minder ervaren als (koude) tocht. 

Ik verbruik niet veel gas. Hoe kan ik dan € 26,- besparen aan gas? 


Voor het berekenen van het voordeel, moesten we uitgaan van het gemiddeld verbruik. Dit is aangevraagd op postcodeniveau. In de Plantsoenen zijn grotere en kleine huizen. Er zijn tussenwoningen en poortwoningen. Er zijn gezinnen met meerdere personen en mensen alleen of met z'n tweeën die kort douchen. Bent u altijd al zuinig met gas (kort douchen, matige verwarming)? Of verwarmt u graag tot een hoge temperatuur? Dan kan ik uw persoonlijke geval de situatie anders zijn dan voorgerekend. 

Is de mechanische ventilatie (MV) echt nodig?


Ja, uw woning wordt zó goed geïsoleerd, dat vocht van koken, wassen en ademen nergens heen kan. De MV voorkomt schimmelvorming in uw woning en houdt het binnenklimaat gezond. 

Maakt de mechanische ventilatie (MV) veel geluid? 


De MV is geluidsarm; hij slaat aan op het moment dat er veel vocht in de ruimtes is. Gewoonlijk draait de MV op stand-by. Dit kan worden ervaren als een zacht gezoem. Omdat de MV in de berging hangt, is dit in de woning nauwelijks waarneembaar. 

De MV zit dichtbij de douche. Is dat niet gevaarlijk!? 


De box van de MV zit in de berging. Daar is ook de elektrische unit. Er is geen sprake van gevaar in de badkamer. 

Hoe lang duurt de aanpak van mijn woning? 


Dit is afhankelijk van het soort woning dat u heeft. Bouwbedrijf Ooijevaar onderscheidt 11 typen woningen in de Plantsoenen. Voor elke woning is een unieke dagkalender gemaakt. Deze ontvangt u uiterlijk 2 weken voordat bouwbedrijf Ooijevaar aan uw woning begint.